Mennesker med udviklingshæmning har højere risiko for at udvikle demens end resten af befolkningen. Samtidig kan demens være svær at opdage hos mennesker med udviklingshæmning. En del af dem har allerede symptomer, der minder om symptomer på demens. Hos andre kan det være svært at bruge de gængse måder at opdage demens. Derfor kræver det en særlig indsats at opdage begyndende demens hos mennesker med udviklingshæmning.
På vores socialpædagogiske område har vi derfor lavet en strategi for, hvordan vi håndterer opgaven med udviklingshæmmede og demens. Den består af fire trin.
Baseline og tidlig opsporing
Baseline vil sige, at vi tidligt screener vores borgere for demens. For de fleste vil det sige når de er omkring 40 år. For borgere med Downs syndrom vil det dog være når de er omkring 28. Downs medfører nemlig en øget risiko for at udvikle tidlig demens. Den tidlige screening giver os et billede af borgernes sædvanlige funktionsniveau - også kaldet en "baseline". Den bruger vi til at måle senere screeninger op imod, så vi kan se hvornår borgerens funktionsevne begynder at mindskes.
Tidlig indsats før og efter diagnose
Når vi har en begrundet formodning om, at en borger er begyndt at udvikle demens, tager en af vores sygeplejersker kontakt til borgerens praktiserende læge. Samtidig indsamler personalet omkring borgeren alt det relevante materiale.
Samtidig begynder personalet på tværs af faggrupper at drøfte, om borgerens nuværende tilbud kan imødekomme borgerens fremtidige behov. De vurderer, om der skal foretages ændringer, for eksempel i hjælpemidler, indretning, evt. værgemål med mere.
Bedst mulig hverdag med demens
Når en borger er blevet diagnosticeret med en demenssygdom, vil det være en faktor i resten af deres liv. Derfor lægger vi en plan for, hvordan vi sikrer borgeren den bedst mulige hverdag, selv efterhånden som demenssygdommen skrider frem.
Borgere med udviklingshandicap har i forvejen nedsat funktionsniveau. Derfor vil det være meget individuelt hvilken hjælp og støtte, den enkelte får brug for. Her trækker vi på vores viden om demens sammen med den viden, vi har om borgeren i øvrigt.
Samarbejde med pårørende
Vi indleder et samarbejde med de pårørende allerede når vi har mistanke om demens. Her vil vi helt naturligt orientere de pårørende om, hvad vi oplever, og hvad vi har tænkt os at gøre.
Det er vores erfaring, at disse forløb, hvor medarbejdere og pårørende lærer sammen, kan være vældigt stærke. Vi har en god mulighed for at invitere til et tæt og godt samarbejde - til gavn for borgeren.