Socialpsykiatriske tilbud

Vi driver en række tilbud til psykisk sårbare og socialt udsatte personer. 

Vi driver en række tilbud, målrettet borgere med psykiske eller sociale udfordringer. Tilbuddene blev samlet i en enhed i 2015. I 2023 blev de integreret med to andre centre i Center for Psykiatri og Handicap.

Vores socialpsykiatriske tilbud omfatter: 

  • Botilbud
  • Væresteder
  • Opsøgende gadeplansmedarbejdere (§ 99)
  • Hjemmevejledere (§ 85)
  • Ungetilbud

Tilbuddene arbejder recovery-orienteret, og tager udgangspunkt i tilgangen KRAP.  

Du kan læse mere om KRAP og vores socialpsykiatriske tilbud her på siden. 

Vores socialpsykiatriske tilbud arbejder ud fra tilgangen KRAP. KRAP står for Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Praksis, og er et koncept, der skaber en systematisk tilgang, der binder en række metoder og værktøjer sammen gennem et bestemt menneskesyn. 

Grundtanken i KRAP er, at alle gør det bedste, de kan. Samtidig opererer alle ud fra deres eget tankegrundlag. Når vi møder vores borgere anerkendende og positivt, og når vi hjælper dem med at se deres egne ressourcer, giver vi dem lyst og redskaber til at skabe en positiv forandring i deres eget liv. 

Elementerne i KRAP

Hvert af bogstaverne har en betydning for, hvordan vi ser KRAP:

  • Kognitiv handler om, at vi fokuserer på hvordan den enkelte tænker. Vores handlemønstre er i høj grad styret af den måde vi tænker på. Derfor hjælper vi vores borgere med at undersøge og justere sin måde at se verden på. 
  • Ressourcefokuseret betyder, at vi insisterer på at alle mennesker har ressourcer. Derfor vil vi altid forsøge at identificere den enkeltes ressourcer, og tage udgangspunkt i dem for at hjælpe den enkelte med at finde vejen til udvikling. R'et står også for relationer, for vores relationer er en af de vigtigste ressourcer, vi har. Gode relationer er en af de bedste ressourcer på vejen til en positiv, menneskelig udvikling. 
  • Anerkendende betyder, at vi forholder os nysgerrigt og imødekommende til andre. At anerkende nogen betyder ikke at vi giver dem ret, men at vi bekræfter at de har værdi, og at de har ret til deres eget ståsted i verden. Ved at forholde os anerkendende til vores borgere, hjælper vi dem med at mærke deres egen værdi, og giver dem et godt udgangspunkt for at udvikle sig. 
  • Praksis betyder, at vi sætter de andre tre elementer i spil i vores daglige virke som fagpersoner. Det er med andre ord ikke kun et teoretisk grundlag, men en praktisk værktøjskasse, som former vores daglige arbejde.

I det daglige arbejde handler KRAP om at give den enkelte mestringsstrategier. Det vil sige, at vi hjælper dem med at se, hvordan de kan bruge deres ressourcer til at løse de udfordringer, de står overfor. Dermed gør vi dem i stand til at mestre deres udfordringer selv. 

Værktøjskassen KRAP

I det daglige arbejde har vi en række konkrete værktøjer, der udspringer af metoden KRAP. Det drejer sig blandt andet om en række skemaer og modeller, som vi tager udgangspunkt i når vi tilrettelægger vores daglige arbejde på afdelingerne. På den måde sikrer vi os, at vi hele tiden holder os fast på vores metode. 

Vi arbejder recovery-orienteret. Det vil sige, at vi har hjælper vores borgere med at komme på fode. Målet er, at de skal leve så selvstændigt og meningsfyldt som muligt. 

Det betyder, at vi altid møder borgerne med respekt, og at vi tager udgangspunkt i deres håb, ønsker og drømme. Vi møder dem med respekt og åbenhed, og hjælper dem med at leve deres liv, så godt de kan. 

Læs om recovery-baseret tilgang på Socialstyrelsens portal.

Botilbud

Vi driver en række botilbud til mennesker med autisme. Botilbuddene ligger placeret i Vordingborg, Næstved og Nørre Alslev.

Læs mere om vores botilbud her

Botilbud i Vordingborg for mennesker med sindslidelser

Færgegaardsvej

Færgegaardsvej er et bosted for personer med sindslidelser. 

Læs mere om Færgegaardsvej her. 

Botilbud på Møn

Grønsalen

Grønsalen er et døgntilbud for personer med sindslidelser. Her drives blandt andet økologisk landbrug med produktion af frugt og grøntsager, samt dyrehold. Tilbuddet ligger i naturskønne omgivelser ved Askeby på Vestmøn. 

Læs mere om Grønsalen her

Botilbud i Stege for mennesker med psykiatriske lidelser

Platanvej

Platanvej er et botilbud for 21 mennesker med psykiske handicap. Tilbuddet ligger i Stege. 

Læs mere om Platanvej

Væresteder

Vi driver tre væresteder i de tre byer, Præstø, Stege og Vordingborg. Centrene er uvisiterede, hvilket vil sige at du bare kan møde op, hvis du mangler et sted at være i dagtimerne, og savner at mødes med andre.

Vordingborg

Værestedet Rita's

Rita's er vores værested i Vordingborg. 

Læs mere om Rita's.

Præstø

Værestedet Toronto

Toronto er vores værested i Præstø. 

Læs mere om Toronto

Stege

Værestedet Oasen

Oasen er vores værested i Stege. 

Læs mere om Oasen.

Øvrige tilbud

Socialpædagogisk støtte

Borgere der har brug for hjælp til at blive boende i eget hjem, kan få støtte af vores teams af hjemmevejledere. 

Læs mere om socialpædagogisk støtte.

Opsøgende gadeteam

Vi driver et hold af medarbejdere, der opsøger mennesker, der har det svært. Hvis du har en nabo, et familiemedlem eller en bekendt, som ikke lader til at have det godt, kan du kontakte vores gadeteam. 

Opsøgende gadeteam

Kontakt

Administrationen for Center for Psykiatri og Handicap

Telefonnummer

55 36 36 00

Telefontider: 

Mandag til torsdag:

09.00-14.00

Fredag: 

09:00-12:00

Adresse

Center for Psykiatri og Handicap
Færgegaardsvej 15, bygning 37, 1. sal
4760 Vordingborg

For Vordingborg Kommunes borgere

Visitation

Hvis du eller dine pårørende kunne have glæde af et af vores tilbud, skal I rette henvendelse til jeres sagsbehandler. 

Læs om visitation til et tilbud på kommunens hjemmeside.

Job og karriere

Vil du arbejde hos os?

Vi søger løbende nye medarbejdere. Vi tager også studerende i praktik. 

Læs mere om job og praktik her.